Örhängen – Historia och information som hjälper dig i ditt val

ÖrhängenÖrhängen är nog den vanligaste utsmyckningen för kvinnor i världen, de används i väldigt många kulturer och har används under en väldigt lång tid. Örhängen är ofta symboliska, att man har ett kors t ex som syftar till att man är troende är vanligt.

Material och former

Örhängen kan komma i flera olika former och material. Här får du en bra överblick över örhängen som finns och i vilka modeller som är vanliga.

De populäraste materialen för örhängen är guld (Au), silver (Ag), titan (Ti), diamant (en form av grundämnet kol, C) och Cubic Zirconia som förkortas med CZ. Jag själv föredrar örhängen i titan främst för att de är allergivänliga.

Det finns en hel del likheter och skillnader mellan diamanter och Cubic Zirconia. Cubic Zirconia är en syntetisk ädelsten vilket betyder att den är gjord i ett laboratorium medans diamanter bildas och hittas i naturen. Det fina med CZ är att den liknar väldigt mycket diamanter och för otränade ögon ser man ingen skillnad. Dock så tål den inte lika mycket stryk som diamanter då CZ har 8 i hårdhet i Mohs hårdhetsskala medans diamant har 10 vilket är maxgränsen. Men prisskillnaden mellan CZ och diamanter är verkligen stora så de är verkligen prisvärda.

De vanligaste örhängena

De örhängena man mest brukar se på gatorna är de med antingen en liten diamant eller Cubic Zirconia på vardera öra. De material som har kvalitet är då guld, silver och titan. Titan är nog det smartaste valet då det är högresistant mot korrosion och oxideringar och det är svårt att få repor på metallen. Även om silvret och guldet förvaras varsamt i ett smyckeskrin så oxiderar ändå metallerna på grund av syret i luften och då förlorar de sina färger. Titan är också mycket lättare och starkare guld och silver. Vissa människor kan också vara allergiska mot guld och silver för att smyckena kan innehålla nickel och vissa människor kan vara allergiska mot nickel. Vilket gör titan det ultimata valet då väldigt få människor är allergiska mot titan.

Om du tar det ovanstående i beaktande när du skall välja dina örhängen så har du ett bra underlag för att göra ett klokt val.